Overslaan naar content

“We hebben met zijn allen voor elkaar gekregen om de basiliek mooi te verlichten, maar ook de stadhuistoren staat nu prachtig in het licht! De stadhuistoren is samen met de basiliek een prachtig uithangbord van Hengelo.” Peter - Kostendeskundige infra & adviseur openbare verlichting

Grijze muizen

Inmiddels werk ik nu 26 jaar bij de gemeente Hengelo. Ik heb nooit de ambitie gehad om ambtenaar worden, want ik zag werken bij de gemeente als een grijze muizen baan. Toch heb ik het geprobeerd. En dat beviel gelijk heel erg goed. Ik was jong, een jaar of 28, in het bedrijfsleven deed ik alleen een stukje werkvoorbereiding. Bij de gemeente is dat wel anders, hier ben ik echt aan het meedenken en geef ik advies.

Wat doet een kostendeskundige?

Als kostendeskundige houd ik mij bezig met het berekenen van de kosten van projecten in de openbare ruimte. Dan hebben we het over alles wat er in de openbare ruimte te zien is. Denk aan verlichting, bomen, bankjes, etc. Maar ook dingen die je niet ziet, zoals de riolering bijvoorbeeld. Wat kost de herinrichting van de binnenstad? Wat kost een nieuwe wijk? Dat zijn vragen waar ik mij mee bezighoud. Het kostenplaatje moet worden samengevat in een rapport waar de verantwoordelijken mee uit de voeten moeten kunnen.

Gezicht van de stad

De opeenstapeling van kleine successen is het allermooiste, dat doen wij met een heel team. We hebben met zijn allen voor elkaar gekregen om de basiliek mooi te verlichten, maar ook de stadhuistoren staat nu prachtig in het licht! De stadhuistoren is samen met de basiliek een prachtig uithang bord van Hengelo. Het licht in het centrum is weer één geheel. En met belevings- en evenementenverlichting geven we de stad echt een gezicht.  

Successen

Een ander mooi voorbeeld van een van deze successen is de opdracht bij het ROC: hier moest een kosteninzicht worden gemaakt voor het graven van een gat voor de vijver. Dit is meer geworden dan alleen een vijver. Het is een plek geworden waar jongeren in de zomer echt gaan zitten. Ik vind het als kostendeskundige belangrijk dat je verder kijkt dan de vraag.

Stadhuistorentje

Wat echt gaaf was, was de mogelijkheid om het stadhuistorentje te ontwerpen. Een oud-collega vroeg mij of ik een afzetpaaltje kon bedenken voor de binnenstad in de vorm van de stadhuistoren. Hoe mooi is het dat je binnen de gemeente ruimte krijgt om zelf creatief te zijn? En dat het idee dan ook nog gewaardeerd door de inwoners van Hengelo. Daar ben ik trots op. En nogmaals: dat heb ik niet alleen gedaan, maar samen met collega’s. Ook zij verdienen die waardering. Want je kan dat niet alleen, zoiets moet je echt samen doen.

Verantwoordelijkheid durven nemen

Binnen de gemeente krijg je vrijheid om je werk in te richten. Ook krijg je krijg je verantwoordelijkheden, die je soms moet durven nemen. Dat kan een keer mis gaan en dan moet je even op de blaren zitten. Daar mag je ook van balen. Maar als je wil, krijg je veel kansen en mag je veel verschillende dingen doen. Want de gemeente Hengelo is een organisatie die open staat voor jouw creativiteit.